PKN
Protestantse Gemeente Lexmond
 
Willem Roskam stelt zich voor Willem Roskam stelt zich voorSinds 18 januari 2015 is ds. Willem Roskam predikant van de protestantse gemeente Lexmond. Hieronder stelt hij zichzelf voor. 

“Aan het begin van 2015 ben ik als predikant bevestigd in de protestantse gemeente van Lexmond. Dit is mijn eerste plek waar ik als predikant werk, ik ben in de zomer van 2014 afgestudeerd. Ik heb theologie gestudeerd op een paar plaatsen in Nederland: eerst in Utrecht, daarna ook in Nijmegen, Amsterdam en Groningen. Daarnaast heb ik een studie bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht gedaan. Theologie vond ik namelijk een heel boeiende studie, maar zeker in het begin was ik nog niet zo gelukkig met mijn studiekeuze. De inleidende vakken boden nog niet de ‘echte’ theologie waar ik op had gehoopt. Ik had gehoopt op vakken waar het leven en de samenleving aan bod kwamen, maar dat liet nog op zich wachten. Eerst moest ik veel leren over taal, het ontstaan van de bijbel, joodse godsdienstige geschiedenis, en nog veel meer. Pas later leerde ik meer waarderen dat je die basis ook nodig hebt om een goede en eigentijdse theoloog te zijn, maar op dat moment stond het allemaal erg ver van me af.”

“Ik heb me toen dus ingeschreven voor die andere studie: bestuurs- en organisatiewetenschap. De overheid en de samenleving hebben me altijd erg geboeid, en door deze studie heb ik daar veel over geleerd. Hoewel ik de actuele en maatschappelijke kanten van die studie echt een verrijking vond, miste ik wel de diepgang van de theologie. Daarom heb ik de studies een aantal jaar naast elkaar gedaan, en daar ben ik nog altijd blij mee. Als je theologie studeert zonder maatschappelijke betrokkenheid wordt het al gauw een abstracte en eenzame bezigheid. Andersom geldt ook dat je de samenleving niet goed kunt begrijpen of besturen als je niet ook kijkt naar de diepere drijfveren en tradities van mensen.”

“Toen ik de keuze voor mijn masterstudie moest maken, kwam de vraag wat ik na mijn studie wilde gaan doen pas echt concreet op me af. Ik wist het nog niet zo goed, maar besloot me wel in te schrijven voor de predikantsopleiding aan de Protestantse Theologische Universiteit (Utrecht/Amsterdam/Groningen). In de drie jaren van die studie had ik tijd om na te denken over het predikantsambt, en over de vraag of ik dat zelf zou willen en aan zou kunnen. Een half jaar als predikant in opleiding bij de Oude Kerk in Amsterdam maakte de vraag al makkelijker. Ik deed ervaring op, en begon in te zien hoe mooi en uitdagend het beroep van predikant kan zijn. Toen ik vlak voor mijn afstuderen gebeld werd door een belangstellende kerkgemeente uit Lexmond, kwam alles in een stroomversnelling. De gesprekken met mensen, kennismaking en een heel plezierig en persoonlijk contact gaven me het laatste duwtje in de richting van het predikantsschap.”

“Inmiddels ben ik dus gemeentepredikant in Lexmond. Nu al kan ik zeggen dat het een uitdagende en verrijkende leerschool is. Als persoon maar ook als theoloog leer ik elke dag veel van de gesprekken met mensen, het voorbereiden en leiden van kerkdiensten, en van de bijzondere dynamiek van een geloofsgemeenschap. De protestantse gemeente van Lexmond is heel actief en enthousiast, mensen van iedere leeftijd zijn er vertegenwoordigd. Daardoor zijn mijn werkzaamheden ook heel divers, en dat spreekt me aan. Mijn theologiestudie komt eigenlijk elke dag van pas. Als ik bijvoorbeeld moet studeren voor een overdenking of als ik met mensen gesprekken over hun leven voer (pastoraat). Maar ook van mijn studie bestuurs- en organisatiewetenschap maak ik dankbaar gebruik. Met zoveel verschillende mensen en ambities is het fijn om wat van de samenleving en beleid af te weten. En nu de participatiesamenleving steeds verder vorm krijgt, denk ik met de diakenen mee over onze maatschappelijke rol. Dat is heel boeiend.”
“In het christelijke geloof vind ik een schat aan taal, verhalen, kennis en tradities voor het leven van nu. Gods liefde voor mensen kun je duidelijk zien in het leven van Jezus Christus. Vanuit die overtuiging werk ik elke dag. Die liefde is van belang voor het leven van mensen, maar ook voor een hele samenleving. In mijn werk als predikant probeer ik er aan bij te dragen dat we als kerkgemeente leven en delen van de liefde van God. Dat doe ik door zelf dingen te zeggen, maar vaak ook door goed te proberen te luisteren. Zo probeer ik samen met de andere gelovigen de weg van Jezus Christus in ons leven na te volgen.”

Wilt u een persoonlijk gesprek hebben over de kerk, het geloof, levensvragen of persoonlijke problemen? Ds. Willem Roskam werkt van maandag tot en met donderdag (vrijdag vrij), en is telefonisch te bereiken via 0347-769 024 of per mail: Of spreek hem aan bij een van de kerkdiensten. 
terug
 
 

Palmzondag, ds. E. Versloot, Mijdrecht
datum en tijdstip 05-04-2020 om 09:30
meer details

Moderamen
datum en tijdstip 07-04-2020 om 19:30
meer details

Witte Donderdag, ds. J. Plante, Maarn
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19:00
meer details

Goede Vrijdag, dr. C.M.A. Korpel, Zeist
datum en tijdstip 10-04-2020 om 19:30
meer details

 
Lux Mundi op Twitter
 
Opmerkingen over deze website?
 
AVG & foto's
Met ingang van mei 2018 zal het foto-album niet meer worden geactualiseerd. Volg ons op Facebook om onze meest recente foto's te bekijken.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.